Kommende arrangementer

Afholdte arrangementer


Her ses et udpluk af afholdte foredrag m.m.

2020

Tørring-Uldum Rotary Klub, Horsens, d. 22. september 2021

D. 22. september holdt jeg et foredrag i Horsens i regi af Rotary Klub Tørring-Uldum.
Overskriften var "Fra flygtning til Byrådspolitiker".

KL's Ældrekonference 2021, Kolding, d. 21. september 2021

D. 21. september deltog jeg i KL's Ældrekonference, hvor jeg holdt oplæg/interview om, hvad det betyder at være pårørende til forældre med en anden etniske baggrund. Overskriften var "Pårørende har ordet" og jeg fik mulighed for at komme med mine erfaringer, oplevelser og refleksioner.

2020

Tamdrup PensionistKlub, Horsens, d. 8. oktober 2020

D. 8. oktober hold jeg foredraget 

"At kommunikere er at leve",
et foredrag om, hvordan vi kan lære hinanden at kende og skabe gode relationer frem for at fokusere på forskelle, som er med til at skille os ad.


Jeg fortalte min egen livshistorie og den måde, jeg har klaret mig på. Mine klare budskaber gik ud på, at forståelse, accept og tolerance overfor hinanden er vejen frem til gode menneskelige relationer og sameksistens.

Soroptimististklub Vejle, DGI Huset Vejle, d. 7. oktober 2020

D. 7. oktober holdt jeg foredrag for Soroptimististklub Vejle.

Mit foredrag 'Fra Asylcentret til Byrådet' handler ikke kun om mig, men også om alle de andre, som skulle finde sin egen plads i et fremmed land.


For mange af os lykkedes det at finde vejen frem, opbygge en identitet og få skabt sig et godt liv. Jeg er en af dem.


Min fortælling er autentisk og med stærke budskaber, som er blevet modtaget med stor begejstring.

Nørremarkskirken, Vejle, d. 24. september 2020

D. 24. september holdt jeg et foredrag om et liv imellem to verdener i Nørremarkskirken Vejle.


Mit foredrag er en fælles narrativ, som rigtig mange flygtninge kan spejle sig i, men også en autentisk personlig historie om mig og min familie og vores flugt fra krigen.


Jeg blev modtaget med en stor nysgerrighed, men også med en lille fordomsfuld holdning til fremmede, som jeg forsøgte at minimere med mine transparente besvarelser på de mangfoldige spørgsmål, jeg fik stillet.

Ikærhallen, Give, d. 11. marts 2020

D. 11. marts holdt jeg et foredrag om mit liv imellem to verdener.  

Det foregik i Ikærhallen i Give foran 50 nysgerrige og spørgelystne mennesker fra forskellige humanitær foreninger.


Mit foredrag om mit liv i eksil handler bestemt ikke kun om mig. Det handler om os, om mennesker og relationer, om forståelser og kommunikation, om accept og respekt for forskelligheder.


Denne gang blev jeg bedt om at fortælle om, hvordan det var for mig at gå fra flygtning til velintegreret og aktiv - ikke mindst politisk - samfundsmedlem.


Jeg tog mit publikum på en rejse fra Bosnien til Danmark og via stemningsbilleder vist på skærm, samt en kronologisk fortælling om, hvad der var sket, hvorfor og hvornår –forsøgte jeg at bringe min livshistorie frem.


Det lykkedes mig at holde alles opmærksomhed i over to timer, med en lille pause imellem mit oplæg og spørgsmål.

 

Hvis jeg med mine oplæg og foredrag kan flytte noget i danskernes opfattelse af flygtninge og folk, som ikke kommer med samme grundlæggende værdier og
livsopfattelser, men vil gerne accepteres og integreres - så gør jeg en forskel, som betyder meget.

Ikke kun for mig selv...

Kvindernes kampdag, Vejle Bibliotek

Den 8. Marts  var jeg, sammen med flere kvinder, med til at markere kvindernes kampdag på Vejle Bibliotek.


Jeg holdt et oplæg om mental sundhed.
Den Nationale Sundhedsprofil viser, at danskernes mentale sundhed har udviklet sig negativt i de seneste 10 år.

Dette gælder især for unge kvinder, hvilket jeg kom ind på i mit oplæg.

Tak til alle kvinder og mænd, som var med på en dag, hvor vi gjorde hinanden opmærksomme på, at vi har det godt i Danmark, men også, at der er plads til forbedringer, når det handler om kønsligestilling. 

Kursus, d. 24. og 28. februar 2020

Den 24. d. 28. februar 2020 underviste jeg en gruppe sårbare borgere med store udfordringer i livet.

Deres største problemstilling er i forhold til mental sundhed og mestring af livet. 


Det er en gruppe kursister på et kursus for udsatte, hvor jeg som ekstern konsulent er hyret til at hjælpe med min sundhedsfremmende faglige baggrund.


Jeg forsøgte at fortælle dem alle, at man bedst kan klare livet og udfordringer ved at tro på sig selv og tage et lille skidt ad gangen. Vær realistisk og villig til at indgå i relationer  med  andre og gør noget sammen. Mit udgangspunkt er ABC-

Act- Belong- Commit for mental sundhed, anerkendende kommunikation og kvalitet i relation.

Englystskolen, Børkop, d. 27. januar 2020

Den 27. januar 2020 holdt jeg et oplæg på Englystskolen i Børkop, 100 elever fra 4. årgang. Det har saftsuseme været en god oplevelse, og jeg føler, at jeg har flyttet noget og gjort en forskel.

Jeg holdt et oplæg om Danmarksindsamling 2020 for børn på flugt i kraft af min formandspost for Red Barnet i Vejle.

Det var ikke selve oplægget, der udløste min begejstring og gjorde dagen til en ekstraordinær oplevelse, det var børnene selv. Jeg blev overrasket over deres nærvær, opmærksomhed og spørgelyst. Der var rift om, hvem der skal komme først med spørgsmål. Men de kom også med deres egne små fortællinger om familie og venner, hvad jeg blev imponeret over.

At få deres fulde tillid på så kort tid, var det højeste honorar jeg kunne få for mit oplæg.   

Mit budskab til disse dejlige børn:

Vær glad for den familie, der viser omsorg og kærlighed; vær taknemmelig for at bo i et land, hvor der ikke er krig; vær god ved folk i nød og hjælp dem, der ikke har så meget, som du selv har. 

Sindbjerg Kirke, Lindved, Vejle, d. 15. januar 2020

D.15. januar 2020 holdt jeg oplæg i Sognehuset Lindved. Det var et emne, som er blevet efterspurgt, og som handler om, hvordan man kan klare sig på trods at livets udfordringer.

Med overskriftene “ Fra flygtning til politiker“ og “Fra asylcentret til byrådet” tog jeg publikum med på en rejse mellem lande og tid; fred og krig; kærlighed og had; succes og fiasko; savn og glæde og mere til.
Jeg fortalte om mine oplevelse og mine kampe for at genoprette min tabte identitet, men jeg har også reflekteret over livet før, under og efter krigen i Bosnien.
Jeg blev modtaget med varme, forståelse og stor åbenhed. Fik stillet mange spændende spørgsmål og havde jeg ikke travlt med at nå til Byrådsmøde i Vejle, ville jeg give 1/2 times tid mere - men det kunne desværre ikke lade sig gøre.

Vejle Rådhus, Vejle, d. 12. januar 2020

D. 12. januar 2020 holdt jeg et foredrag på et inspirationsmøde for kvinder med politiske tanker og ambitioner. Arrangementet foregik på Vejle Rådhus og handlede om, hvordan politik spiller ind i ens private liv og hvilke overvejelser, man skal gøre sig inden man stiller op til de forskellige politiske poster.

Jeg fortalte om mine egne udfordringer med at forene to forskellige kulturer og måder at være politiker på, da jeg også har politiske erfaringer fra Ex. Jugoslavien, hvor jeg har siddet i Parlamentet Sarajevo, som svarer til at sidde i Folketinget i København.

Det var et spændende foredrag, som mange kvinder blev inspireret af og kontaktede mig efterfølgende med henblik på at lave et kvindenetværk på tværs af politiske holdninger og interesser.

2019

Kunstcentret Silkeborg, Silkeborg, d. 16. november 2019

D.16. november 2019 stod jeg på Kunstcentret Silkeborg og holdt, i løbet af dagen, tre små oplæg om, hvad det vil sige at være flygtning i Danmark.
Jeg er blot en ud af de 250 udvalgte tidligere flygtninge i Danmark, som blev bedt om at indgå i et af de største danske fotokunstprojekter i nyere tid. Projektet handler om at rette fokus på mangfoldighed blandt de medborgere, der igennem 63 år er kommet til DK som flygtninge.
For mig har det ikke kun været et oplæg eller en præsentation - det var også en meget følelsesladet fortælling om min familie og vores 2,5 år på netop Asylcentret i Silkeborg Bad, hvor jeg i dag er blevet inviteret til som en ressourcestærk kvinde og en rollemodel.
Om jeg så ses som 100 procent fremmed eller 100 procent bosnier eller 100 procent begge dele - er ikke noget, som jeg går og spekulerer over.

Jeg er 100 procent mig selv, det holder jeg fast ved og det føles rigtigt. I hvert fald for mig selv.



Finlandsparkens Beboerhus, Vejle, d. 14. november 2019

D.14.november 2019 holdt jeg endnu et oplæg for bydelsmødre i Vejle.

Denne gang fortalte jeg om mit liv i eksil, mine egne erfaringer med at kæmpe for at genoprette personlig integritet og faglig identitet, at være en del af  det lokale samfund. 


For mig har det aldrig været et spørgsmål om jeg ville sætte mig ind i det danske samfund, men snarest hvor hurtigt det kunne gøres. Der er intet der kan måles med følelsen af, at man kan gøre noget for sig selv, sine børn og sin familie.

Følelsen af, at man kan sætte ord på sine tanker og formulere sig forståeligt.

Følelsen af, at man kan gå på arbejde og tjene penge, være med til at bestemme, træffe valg, sige nej og vide hvilken vej man vil gå. 


Alle disse ting  kommer ikke af sig selv-dem skal man kæmpe for. Så moralen i mit oplæg er: kæmp for dine rettigheder, kæmp for et godt liv, kæmp for dig selv.


Mine budskaber blev modtaget med sympati og forståelse af bydelsmødrene.


Danmarks Sportsfiskerforbund, Vejle, d. 30. oktober 2019

D. 30. oktober holdt Azra VitalKom et oplæg om Kvalitet i relationer for folk i Fiskeskolen Horsens, Odense og Kolding i Vingsted. 

Danmarks Sportfiskerforbund er et sted , hvor man kan udvikle relationer på tværs af aldersgrupper og interesser. Mit oplæg var tænkt som et bidrag til et 3-årig projekt, hvor Erhvervsstyrelsen, LAG og Integrationsportalen har indgået et samarbejde. Lystfiskeri og fælleskab i naturen er formålet med projektet- men først og fremmest - det, at udvikle relationer mennesker igennem. 

For har man gode relationer, har man også et netværk, et fælleskab og en følelse af, at man hører til. Og det er vores alles ønske - nemlig at høre til. 

Findlandsparkens Beboerhus, Vejle, d. 10. oktober 2019

Danmarks Mentale Sundhedsdag 

- 10. oktober 2019 - har Azra VitalKom markeret ved et foredrag om mental sundhed for bydelsmødre Vejle i Finlandsparken.


Jeg tog udgangspunkt i ABC-metoden og blev glad for kursisternes forståelse, aktiv kursusdeltagelse og mangfoldige drøftelser. 


ABC: Act-Belong-Commit-metoden går ud på at være aktiv; at gøre noget sammen med andre og at det, man gør, giver mening. 

ABC fremmer mental sundhed. 

Odd Fellow Logen, Vejle, d. 7. oktober 2019

D. 7. oktober holdt jeg et foredrag i Odd Fellow Logen Vejle. Det var en fortælling om et liv, tab, savn, håb og optimisme.
Det var en super god oplevelse og ikke kun for mig.
I dag fik jeg denne mail fra dem, jeg holdt oplægget hos.
“Kære Azra
Tusind tak for et godt og spændende foredrag i Odd Fellow Logen i aftes. Det var meget spændende at høre om din livsrejse og dine erfaringer. Det gav stof til eftertanke, og jeg tænker også at vi fik ny viden med hjem. Det var rigtig dejligt, at du ville komme og berige os.”


Så kan man ikke andet end at blive glad!

IBC Kolding, Arrangeret af Jobcenter Kolding og AAB Kolding, d. 9. september 2019

Sygeplejerskeuddannelsen, UCL Vejle, d. 21. maj 2019

Y's Men's Årsfest, d. 27. april 2019

Mandag d. 9. september 2019 holdt jeg et oplæg om sygdomsopfattelse, sundhedsforståelse, kulturforståelse, livskvalitet. Målgruppen var det professionelle personale fra både Jobcenter Kolding, forskellige lokale boligforeninger, samt kursister med anden etnisk herkomst end dansk.

Det var et oplæg, hvor jeg blev udfordret på min formindlingsmetode, da jeg skulle finde balancen mellem faglighed og forståelse.

I dag holdte jeg et fagligt oplæg for 120 kliniske vejledere for sygeplejerskestuderende på deres dialogmøde på UCL i Vejle.


Emnet var studerende med læringsvanskeligheder, hvor jeg har rettet fokus på studerende med minoritetsbaggrund.  

Jeg var også med til efterfølgende gruppedrøftelse, hvor der var mulighed for at besvare konkrete spørgsmål og indgå i diskussion.


Det var en god oplevelse at kunne dele ud af sin viden og erfaringer og blive  modtaget med kæmpe åbenhed, nysgerrighed og interesse.


En stor klapsalve var den bedste anerkendelse, jeg kunne ønske mig at få efter oplægget. 

Med viden bekæmper vi fordomme om hinanden og forebygger stigmatisering. 

Det er en grundlæggende ide, bag mit konsulenthus Azra VitalKom.


Med sundhedsfremmende kommunikation højner vi kvalitet i relation.

Højskoleformiddage, Klostergården, Horsens, d. 29. januar 2019

Højskoleformiddage, Tyrsted Sogn, Horsens, d. 24. januar 2019

Højskoleformiddage, Sønderbro Sognehus, Horsens, d. 16. januar 2019

2018

UCL Vejle

Højskoleformiddage

Y's Men's Årsfest 2019 afholdt d. 27.4.2019 med mit foredrag

”Fra Asylcentret til Byrådet”.


Jeg er glad for den varme modtagelse og super gode tilbagemeldinger på min præsentation.

Mit konsulenthus Azra Vitalkom retter fokus på anerkendende kommunikation, sundhedsfremmende tilgang til livet og relationsopbygning, og alle disse elementer indgik i mit foredrag på årsfesten i dag.

Jeg håber på, at de 70 fremmødte fik et indblik i, hvad det vil sige at blive taget ud af sine vante rammer og trygge omgivelser og kastet ud i noget nyt. Mit foredrag var en personlig og autentisk fortælling om en kamp for anerkendelse, identitetsskabelse og afstigmatisering. Og selvom mit liv i eksil ikke altid har været en dans på roser, så har jeg nu alligevel skabt mig selv og min familie et liv, der giver mening og som vi nyder i fulde drag.

Stemningsbilleder fra dagen ses her:  


Nu har Azra Vitalkom afsluttet sin turné i Horsens Kommune. Efter 4 måneder og 6 foredrag i forskellige sogne, var jeg med til at berige deltagerne på højskoleformiddage med min viden, erfaringer, tanker og overvejelser.

Mine foredrag har samlet over 400 mennesker om mit budskab var enkelt og klart: “At kommunikere er at leve”

For det er netop det, kommunikation handler om.


Den 29.januar holdt jeg så det sidste velbesøgte foredrag i Klostergården og dermed sluttede min turné igennem flere måneder.

Jeg har efterhånden holdt mange foredrag i forbindelse med FOF´s populære højskoleformiddage, som

byder på samvær, sang og foredrag.

Det var endnu en dag med gode oplevelser og en klar besked:

“Med kommunikation bygger vi relationer, som er med til at inkludere os i sociale fælleskaber. På den måde får vi et godt og meningsfuldt liv.”

Hver gang jeg er ude at holde oplæg, foredrag eller undervisning kommer jeg hjem beriget med ny viden, input og erfaring.

Denne gang var det Sønderbro Sognehus i Horsens, som jeg har oplevet som et fantastisk fælleskab, hvor kommunikation og relation spiller en meget vigtig rolle. Her blev jeg også udfordret på min egen forståelse af kommunikation og gjort opmærksom på, at i stedet for at spørge om, "hvorfor er det svært at kommunikere", kan man vælge at spørger: "hvordan kan det være at det er svært at kommunikere.". Selve formulering af spørgsmålet gør en stor forskel.

Det var en af de dage, som man husker og tænker tilbage på med stor glæde.

Den 3. december holdt jeg en gæsteforelæsning for sygeplejestuderende på UCL Vejle under titlen "Med viden bekæmper vi fordomme om hinanden og stigmatisering”. Oplæggets fokus var bl.a. kulturmødet, afstigmatisering og anerkendende kommunikation.

Den 14. november 2018 holdt jeg endnu et foredrag i en række foredrag, jeg holder i Horsens.

Denne gang var det på Stængervej 1, Lundum/Hansted Sogne, hvor jeg kommunikerede med en sal, fyldt med engagerede mænd og kvinder fra Sognet.


Jeg holder aldrig foredrag på samme vis, selvom emnet er ens. For mig betyder det meget, at jeg sætter mig ind i deltagernes situation, kender deres behov og at vi får afstemt forventninger til hinanden og mit foredrag.


Så plejer det at gå godt.

Sådan gik det også i dag.

Rigtig godt.


Jeg er glad, stolt og lidt følelsesmæssigt påvirket af den måde, jeg bliver set, vurderet og modtaget på. Jeg er taknemmelig for og ydmyg over den opgave, jeg påtager mig i forhold til at kæmpe for sundhedsfremmende kommunikation og kvalitet i relation.

 

Et udpluk af stemningsbilleder fra dagen kan ses her.

At kommunikere er at leve

Onsdag d. 7. november holdt jeg et foredrag på Nørremarken i Vejle.

Emnet ”At kommunikere er at leve” blev modtaget med kæmpestor interesse, nysgerrighed og engagement.

Mit budskab er, at kommunikation skaber kontakt og relation og gør os til sociale væsener, som kan berige hinanden.

Uden kommunikation er vi reduceret til “bare” os selv. Nogle kan endda føle sig ensomme og marginaliserede, hvis de igennem længere tid ikke har nogen at kommunikere med.

Derfor er en sundhedsfremmende kommunikation vejen til inklusion, fælleskab og relation.

At kommunikere er at leve

Torsdag d.11. oktober holdt jeg et foredrag på Vor Frelses Kirke i Horsens.

 

Mit budskab og hovedpointe er, at vi kan bygge meningsfulde relationer, når vi kommunikerer på en fordomsfri og anerkendende vis. Derudover er vi med til at nedbryde social isolation og ensomhed, når vi kommunikerer vores følelser, behov og ønsker.

 

Det var en super spændende og lærerig dag med en masse fine og positiv feedback, som gør mig glad og stolt.

En delt identitet i et liv imellem to lande

Endnu en fin foredragsaften på KUC d. 2. oktober 2018. Temaet er et led i en række foredrag sundhed, kultur, kommunikation, fælleskab, integration, demens, PTSD og mere til.

 

Jeg fik stillet flere spændende spørgsmål af mine kursister, og et af dem blev jeg især udfordret med.

 

Svaret på spørsmålet fik mig til at reflektere over, hvorfor jeg føler mig hjemme i Danmark og hvad fik mig til det?

Svaret på hendes spørgsmål bliver inspirationen til mit næste oplæg.

Når livet gør ondt

Et foredrag på Kolding Uddannelsescenter d. 27. september med emnet ”Når livet gør ondt”, hvor jeg, med afsæt i PTSD og min mangeårige arbejdserfaring i psykiatrien, fortæller om symptomer, reaktioner og muligheder for at behandle PTSD og leve med det.

 

Relation er alfa og omega af en helbredelsesproces hos de PTSD-ramte. Derfor går jeg meget op i relationer.

Sundhedsfremmende kommunikation er vejen til kvalitet i relation.

Løget Høj, Vejle

D. 25. september afholdt jeg et foredrag om eksilrelaterede udfordringer og konsekvenserne deraf på Løget Høj i Vejle. Jeg oplever så meget glæde ved at være ude at fortælle om de temaer, problemstillinger og udfordringer, som jeg brænder for såvel fagligt og politisk som privat. Hver gang jeg er ude at holde foredrag, får jeg en masse nye input og inspiration, fordi deltagere på mine kurser og foredrag holder sig ikke tilbage. De kommer med deres forskelligartede spørgsmål, kommentarer og bemærkninger og deres nysgerrighed glæder mig enormt meget.

Kig på mig, når du taler med mig

Foredraget blev holdt d. 24. september 2018 på KUC Kolding.

Et hold på 11 deltagere har imponeret mig med deres store engagement, nysgerrighed og mangfoldige spørgsmål. Når man holder foredrag for så lille et hold, kan man bedre komme hinanden ved - hvilket jeg oplevede i går aftes.

Jeg har fået stof til at berige mine foredrag med og flere spændende perspektiver, som mine kursister kom med i løbet af aftenen.

Kommunikation er mange ting, men én ting har man til fælles, når man kommunikerer sammen: Man opbygger relationer - og det er kernen i mit konsulenthus.

Med sundhedsfremmende kommunikation skaber vi kvalitet i relation.

Højskoleformiddage

Det første ud af flere foredrag om kommunikation, relation og fælleskab, hvis formål er at bygge bro imellem kultur, religion og tradition.

Når man kommunikerer på en anerkendende vis, skaber man gode relationer og dermed også gode forudsætninger for et godt og meningsfuldt liv.

Derfor er at kommunikere lig med at leve.

Mine foredrag om kommunikationen foregår i 6 forskellige kirker i Horsens, som en del af Højskoleformiddage, og alle kan være med.

"Sider af samme sag?"

D. 8. juni 2018 deltog jeg i paneldebat med Birte Weiss (journalist og tidligere indenrigsminister, S) om den bosniske integrationsproces i 90erne.

 

Det var et arrangement i Folkeuniversitetsregi i samarbejde med Institut for X, Dansk Folkeoplysnings Samråd, LiteratureXchange og Ildstedet og foregik på Institut for X i Aarhus.

 

Jeg bidrog med min egen personlige beretning om, hvordan jeg oplevede mit første møde med Danmark.

Grundlovstale, Vejle

D. 5. juni 2018 var jeg inviteret til at holde grundlovstale i Skyttehuset i Vejle.


I talen fokuserede jeg ikke kun på mine politiske mærkesager men berøte også de emner, jeg beskæftiger mig med som fagperson - sunhedsfremmende kommunikation og kvalitet i relation.


Det er tredje gang, jeg holder tale i forbindelse med Grundlovsdag og føler mig beæret over at kunne være med til at fejre demokratiet.

Egtved Rotary Klub

"Mandag den 28-5-2018 havde Egtved Rotary Klub besøg af Azra Hasanbegovic, der holdt et fantastisk spændende foredrag om et liv der blev delt imellem to verdener. Azra flygtede i halvfemserne fra krigen i Bosnien med sin familie, kom til Danmark og boede 3 år i flygtningelejre inden hun kom til Vejle. I dag er hun byrådspolitiker i Vejle kommune, driver et konsulentbureau og meget mere. En utrolig spændende kvinde, der er værd at lytte til."


- Egtved Rotary Klub

Se opslaget her